بروشور و کاتالوگ

در نخستین مجموعه واژه های عمومی که برای جایگزینی اصطلاحات و واژه¬های بیگانه به تصویب فرهنگستان زبان وادب فارسی رسیده ونهاد ریاست جمهوری در سال 1372 به سازمان¬های دولتی ابلاغ کرده است. معادل واژه های فرانسوی کاتالوگ، فهرست، کالانما، کارنما، ومعادل فارسی بروشور، دفترک ذکر شده است.

بروشور، که در زبان فرانسوی به معنای جزوه و دفترچه است ، به معنای محصول عموما کاغذی چاپ شده¬ای است که توضیحاتی را در مورد موضوع یا موضوعات مشخصی ارائه می کند مانند بروشوری که در جعبه یک دارو قرارداده شده و چگونگی مصرف وخواص پزشکی وترکیبات شیمیایی و اطلاعاتی از این قبیل را در اختیار مصرف کننده قرار می¬دهد.

بروشورها ممکن است آگهی های کوچک تک صفحه ای لفاف های قابل تا خوردن، بروشورهای چند صفحه ای یا صفحات بزرگ دیدنی باشند که مانند یک نقشه تا می خورند تا مطالب مورد نظر را از هم جدا کنند.

در زبان فارسی محاوره ای امروز میتوان گفت کاتالوگ به معنی محصول چاپ شده و دفترچه مانندی است که انواع کالا یا موضوع خاصی را به صورت دسته بندی شده و با ذکر مشخصات آنها معرفی کند. مانند کاتالوگ یک کارخانه ساعت سازی که انواع ساعت های تولید شده در این کارخانه را معرفی می کند و یا کاتالوگ یک ناشر که جدیدترین کتاب های آن ناشر در موضوعات مختلف مانند ادبیات داستانی، فلسفه ، هنر وعلوم معرفی شده است.

 

 

نمونه کارها
محصولات کفپوش BSK
شرکت آبتین
شرکت آبتین
KAJ DECORATION
KAJ DECORATION
محصولات ورزشی آراد
شرکت سابرینا صنعت
شرکت VFP
 
شرکت VFP

در ارتباط با تفاوت های بروشور و کاتالوگ می توان موارد زیر را ذکر کرد: بروشور ها دارای تعداد صفحات کمتر، مباحث پایه ای و کلی هستند و در علم تبلیغات از آنها جهت شاخه هایی چون برندینگ، بازاریابی و اموری چون هدف گرفتن مخاطبان خاص و ایجاد بازارهای جدید استفاده بیشتری صورت می پذیرد.

کاتالوگ ها عموما جهت معرفی محصولات گوناگون یک مجموعه و با ذکر اطلاعات کلی و جزئی آنها استفاده می شود، معمولا صفحات جلد دارای ضخامت بیشتری بوده و صفحات داخلی از ضخامت کمتری برخوردارند، که این امر بنا به دلایلی همچون کاهش هزینه، حجم و وزن کاتالوگ انجام می گیرد.

کاتالوگ ها به منزله رسانه هایی هستند که برای معرفی محصولات یا خدمات یک سازمان و در نهایت انتخاب آسان آنها توسط مخاطبان به کار گرفته می شوند و برای چنین اهدافی گزینه های بسیار مناسبی هستند.

در طراحی کاتالوگ و بروشور همچنین باید به مسائلی چون طراحی گرافیک و ایده مناسب، رنگ شناسی، هویت سازمانی، بازار هدف، کیفیت عناصر و تصاویر و مسائل مرتبط با چاپ توجه داشت تا در نهایت نتیجه ای قابل قبول حاصل گردد.